zondag 1 juli 2012

Dag 4: Le Brévent

Le Brévent


Op de tweede dag in Chamonix zijn we opnieuw een flink stuk omhoog te gaan. In dit geval hebben we de gondel naar Planpraz genomen en daar zijn we overgestapt op de gondel naar Brévent. Vanaf de Mont Blanc gezien is dit de overzijde van het dal waarin Chamonix ligt.Aanvankelijk zag het er erg mistig uit en leken de bergtoppen te verdwijnen in de wolken. We hebben toch de gok gewaagd en zijn naar boven gegaan. De gondel op de ansichtkaart hierboven brengt je vanaf het dalstation naar Planpraz op 2000 m. Het uitzicht op deze hoogte liet erg veel wolken zien met hier en daar een stukje berg er tussen.

Uitzicht PlanprazUitzicht PlanprazUitzicht Planpraz Uitzicht Planpraz
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Op de foto hierna de gondel die je omhoog brengt van Planpraz naar Brévent. Ze noemen het een cable car, maar bij een cable car denk ik eerder aan de trammetjes in San Francisco. Vooral het laatste stuk gaat heel steil omhoog. Tijdens het steile stuk stak er een stormachtige wind op waardoor het ding ging wiebelen en er aan de bovenkant een luik open waaide. Maar we zijn veilig bovengekomen.

Gondel Brévent Gondel Brévent
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Hieronder het tussenstation Planpraz vanaf de Brévent.

Planpraz Planpraz
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Vanaf Planpraz waren er ook wandelpaden omlaag naar Chamonix. Wij hebben gekozen voor de makkelijke weg met de gondel.

Wandelpad vanaf Planpraz Wandelpad vanaf Planpraz
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

 

Uitzicht richting Aiguille du Midi

In de verte kon je de top zien liggen van de Aiguille du Midi. Het leek bijna onvoorstelbaar dat we een dag eerder op die top hadden gestaan.


Uitzicht vanaf de Brévent

Vanaf de top van de Brévent heb je een prachtig uitzicht in alle richtingen. Hier nog een paar foto's van het uitzicht in oostelijke richting, de bergtoppen in de buurt van de Mont Blanc.

Uitzicht BréventUitzicht Brévent Uitzicht Brévent
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

En nog een paar foto's van het uitzicht in andere richtingen.

Uitzicht BréventUitzicht BréventUitzicht Brévent Uitzicht Brévent
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Lac Brévent

Lac Brévent is een meer op de helling onder de top van Le Brévent op een hoogte van ongeveer 2125 m. Vanaf het station van de kabelbaan kun je er naar toe wandelen. Gelukkig zijn we niet aan die wandeling begonnen want ongeveer een uur later zou het weer drastisch omslaan.

Lac Brévent

We hebben wel een korte wandeling gedaan in de buurt van het station van de kabelbaan. We kwamen daarbij al snel in de sneeuw terecht. 

Wandelpad vanaf BréventWandelpad vanaf BréventWandelpad vanaf BréventWandelpad vanaf Brévent Wandelpad vanaf Brévent
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Alpenroos en bergbeklimmers

De alpenroos was één van de vele bloemen die we op deze berg tegenkwamen. In het gebied tussen Le Brévent en Planpraz waren veel bergbeklimmers actief.

Alpenroos
Bergbeklimmers

Op de foto op klein formaat nauwelijks te zien, de beklimmers van deze rotspunt.Deze en de volgende foto zijn gemaakt vanuit de gondel op de weg terug van Le Brévent naar Planpraz. Korte tijd later zouden ze met slecht weer te maken krijgen. De gondelverbinding werd ook stilgelegd. Wij waren zo ongeveer de laatsten die terug gingen. Je moet er dan niet aan denken dat je aan een bergwand zoals hieronder hangt.De beklimmers van deze steile rotswand kort voordat het weer omsloeg aan de rand van het donkere stuk links van het midden.

Planpraz

Bij het tussenstation Planpraz zijn we even op het terras gaan zitten om wat te drinken. De lucht werd steeds donkerder en dreigender en het duurde niet lang voordat de eerste druppels begonnen te vallen. We zijn verkast naar binnen in de hoop dat het snel droog zou worden zodat we nog een wandeling op deze hoogte konden doen. Dat bleek echter ijdele hoop. Na een tijdje hebben we het opgegeven en zijn met de gondel naar beneden gegaan. Het heeft vervolgens de hele dag geregend. Na de verlate lunch in Chamonix hebben we nog een poging gedaan om met het tandradtreintje van Montevers naar het Mer du Glace te gaan. De vrouw achter het loket was zo vriendelijk om ons te vertellen dat het uitzicht boven 0,0 was. En aangezien al die ritjes omhoog nogal prijzig zijn hebben we dit ritje aan ons voorbij laten gaan. Na nog wat boodschappen te hebben gedaan en kletsnat te zijn geregend zijn we teruggegaan naar ons hotel. Na de mislukte kaasfondue van de vorige avond zijn we toch maar ergens anders gaan eten die avond. Het zou het begin zijn van een serie heerlijke diners tijdens deze Frankrijk reis.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Reacties: