zaterdag 30 juni 2012

Dag 3: Aiguille du Midi

Gondel naar Aiguille du Midi

Vanuit Champonix kun je met een gondel in twee etappes naar de top van de 3842 meter hoge Aiguille du Midi.

Gondel
Aiguille du Midi

Het tweede deel van de tocht omhoog brengt je op een hoogte van 3777 m. Omdat we nog niet hadden geluncht zijn we naar het restaurant/snackbar gegaan. Hoewel het pas halverwege de middag was en behoorlijk druk, hadden ze ook hier al bijna alles opgeruimd. Er lagen nog een paar broodjes in een vitrine en dat was het enige dat we nog konden krijgen. In de volgende dagen zouden we ontdekken dat het in Frankrijk vrij normaal is om buiten de klassieke lunchtijden niets aan te bieden.

Zon en wolken in de bergenZon en wolken in de bergen Zon en wolken in de bergen
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Alpenkauw

De alpenkauw is een vogel uit de familie van de kraaien die je vrijwel uitsluitend op grote hoogte in de bergen aantreft. Kenmerkend voor deze soort zijn de rode poten en de gele snavel. De zwarte ogen zijn tussen het gitzwarte verenpak bijna niet te zien.
Op de Aiguille de Midi zaten een heleboel van deze vogels.

Alpenkauw

De foto's hieronder zijn gemaakt vanaf het platform op 3777m.

Op 3777mOp 3777m Op 3777m
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

De top van de berg was inmiddels een stuk dichterbij gekomen.Aiguille du Midi 3842m

Uiteindelijk zijn we ook nog met de lift helemaal naar boven gegaan. Voor die lift mocht je nog paar extra euro's betalen. Maar als je al zover bent wil je ook het laatste stukje doen.

Het uitzicht boven is prachtig. Vanaf verschillende platformen kun je 360 graden om je heen kijken.


Uitzicht vanaf 3842mUitzicht vanaf 3842m Uitzicht vanaf 3842m

Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Er liepen heel wat mensen rond in de sneeuw in de buurt van de platformen en wat verder weg. Helemaal ongevaarlijk was dat niet. De breuklijn in de sneeuw op de volgende foto geeft je de indruk dat een klein zetje voldoende is voor een flinke lawine.

Breuklijn Breuklijn

Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


De mensen op onderstaande foto's zijn wat avontuurlijker ingesteld dan wij.

Wandelen op grote hoogteWandelen op grote hoogte Wandelen op grote hoogte

Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Vanaf het bovenste platform heb je uitzicht op het platform waar de gondel eindigt. Op de achtergrond is Chamonix zichtbaar.Er lag nog veel sneeuw rond de uitkijkpunten bij Aiguille du Midi. Je moest soms door ijstunneltjes om op de volgende plek te komen. Het ijs was wel snel aan het smelten.Op de foto hieronder een gondel waarmee je vanaf Aguille du Midi verder kunt naar Pointe Helbronner op de grens van Frankrijk en Italië. Deze route was helaas buiten gebruik toen wij er waren. Je gaat dan nog vijf kilometer over de besneeuwde toppen met regelmatig stops voor de mooie uitzichten.

Gondel naar Pointe Helbronner

Hieronder nog een paar foto's die we boven op de Aiguille du Midi hebben gemaakt.

Uitzicht vanaf Aiguille du MidiUitzicht vanaf Aiguille du Midi Uitzicht vanaf Aiguille du Midi

Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Plan de L'Aiguille

We waren zo lang boven geweest dat we bij de overstap halverwege geen tijd meer hadden om de daar geplande wandeling te doen. Dan zouden we de laatste gondel naar beneden missen. We hebben bij de stop bij Plan de L'Aiguille op 2317 m nog wel een aantal foto's gemaakt.
Uitzicht vanaf Plan de L'AiguilleUitzicht vanaf Plan de L'Aiguille Uitzicht vanaf Plan de L'Aiguille
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Alpenflora

De blauwe voorjaarsgentiaan bloeit op deze hoogte ook nog in de zomer. De felblauwe kleur van de bloemen was bij Plan de L'Aiguille overal te zien.

Voorjaarsgentiaan

Het is opvallend hoeveel er nog groeit en bloeit op deze hoogte en de vele kleuren van de bloemen.

 

Gondel


 

De gondels die je omhoog en omlaag brengen bij de Aiguille du Midi zijn bepaald niet klein te noemen. Er kunnen meer dan 50 mensen in (als ze niet al te dik zijn). Toch vallen ze in het niet tegen de achtergrond van de imposante bergen.

Gondel van Plan de L'Aiguille naar Chamonix Gondel van Plan de L'Aiguille naar Chamonix
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Aiguille du Midi - Mont Blanc

De volgende foto hebben we bij het grondstation van de kabelbaan in Chamonix gemaakt. Op dat moment kun je je nauwelijks meer voorstellen dat je minder dan uur geleden op de top van die berg stond.


 

De ansichtkaart hieronder laat de verhouding zien tussen de hoogte van de Aiguille du Midi (3842 m) en de top van de Mont Blanc op 4807 m. 
Ons hotel, Hotel du Bois, lag net buiten Chamonix. Het was het duurste en tevens slechtste hotel van de hele vakantie. Omdat we een vermoeiende dag achter de rug hadden wilden we 's avonds in het hotel gaan eten. In het restaurant stond een buffet dat eruit zag alsof het er al uren had gestaan en over niet al te lange tijd uit eigen beweging weg zou lopen. We kozen daarom voor de á la carte kaasfondue. Het resultaat is het beste te beschrijven als een homp gesmolten kaas in een plas wijn. Kortom het restaurant is nogal ranzig,  de kamer was niet schoon en de gratis wifi werkte niet.

Dag 3: Van Lons-Le-Saunier naar Chamonix

Lac de Vouglans

Op de derde dag van onze vakantie zijn we begonnen met een lange rit van Lons-Le-Saunier naar Chamonix. Omdat we bij Chamonix vrij veel in de planning hadden zitten hebben we onderweg weinig tussenstops gemaakt. De eerste tussenstop was bij het Lac de Vouglans, op ongeveer 30 km ten zuiden van Lons-le-Saunier. Dit stuwmeer is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan en is het op een na grootste stuwmeer van Frankrijk. Het grootste stuwmeer is het Lac de Serre-Ponçon waar later in de vakantie nog een tussenstop hebben gemaakt.

Lac de Vouglans Lac de Vouglans
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Aiguille de Varan

Bij het Lac de Passy is een parkeerplaats met een fantastisch uitzicht in alle richtingen. Met duidelijke borden is voor elke richting aangegeven wat je ziet. De meest opvallende piek in noordelijke richting is de Aiguille de Varan.

Aiguille de VaranAiguille de Varan Aiguille de Varan
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Pointe percée

Hieronder het uitzicht in (zuid-)westelijke richting. Het hoogste punt in deze richting is de 2750 meter hoge Pointe percée.

Pointe percéePointe percée Pointe percée
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Mont Blanc

In oostelijke richting was het uitzicht het meest spectaculair. De Mont Blanc, met 4807 m de hoogste berg van de Alpen. Hoewel het mooi weer was hing de top in de wolken. En dat is meestal zo.

Mont Blanc in de wolken Mont Blanc in de wolken
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Het Lac de Passy ligt in de buurt van Chamonix, onze eindbestemming voor deze dag. Vanaf deze plek zijn we doorgereden naar de parkeerplaats van het dalstation van de gondels naar Aiguille du Midi.

vrijdag 29 juni 2012

Dag 2: Baume-les-Messieurs Reculée

Na het bezoek aan de Cascades du Hérisson zijn we doorgereden naar onze tweede bestemming voor deze dag, Baume-les-Messieurs. Onderweg hebben we een verlate lunch gehad in een tot snackbar omgebouwde schuur. We kwamen ook nog onderstaand uitzichtpunt tegen in de buurt van het dorp Châtillon. Omdat we ons volledig lieten leiden door ons navigatiesysteem hebben we achteraf moeten opzoeken waar dit lag.

Uitzicht bij Châtillon Uitzicht bij Châtillon
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Baume-Les-Messieurs Reculée

Aan de westkant van de Jura tussen Lons-le-Saunier en Salins-les-Bains liggen een aantal diepe, smalle en doodlopende kloven. Een mooi voorbeeld daarvan is de kloof bij het rond een klooster gebouwde dorp Baume-les-Messieurs. Aan het eind van de kloof ontspringt het riviertje de Dard. Een mooie waterval, de Cascade des Tufs, stroomt hier over het met (zeldzame) mossen bedekte gesteente met een vulkanische oorsprong.

Cascade des Tufs Cascade des Tufs
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Baume-Les-Messieurs Reculée Baume-Les-Messieurs Reculée
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Op de foto hieronder is de ingang van de grot te zien waarin de Dard ontspringt.

Ingang grot

Naast de grot was een plek waar het water via een spleet uit de berg sijpelt.Tot slot een foto van de smalle kloof waarbij in de verte het dorpje Baume-les-Messieurs is te zien.

Baume-les-Messieurs Baume-les-Messieurs
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com


Met het bezoek aan Baume-les-Messieurs kwam er een eind aan onze tweede vakantiedag. Het was nog een klein stukje rijden naar ons hotel in Lons-le-Saunier.
Het was een mooie zomeravond en we hebben in Lons-le-Saunier gegeten op het terras van het Grand Café dat bij het plaatselijke theater hoorde.

Dag 2: Cascades du Hérisson

Op dag 2 van onze reis zijn we vanuit Lyon naar de Cascades du Hérisson in de Jura gereden naar de watervallen van de Hérisson. Via zeven grote watervallen en een hele serie kleinere stroomversnellingen valt het water van de Hérisson ruim 250 meter omlaag in ongeveer 3 km.We hebben de auto geparkeerd aan de voet van de watervallen en hebben de wandeling omhoog gedaan en weer terug. Het wordt nergens echt moeilijk, het was vooral de warmte die ons parten speelde. Mooie meevaller, als je bijna boven bent is er een terras waar je gekoelde drankjes kunt krijgen.

L'Éventail

De eerste waterval die je tegenkomt als je beneden begint is de 65 m hoge l'Éventail. Dit is meteen de hoogste en meest indrukwekkende waterval van het hele stel. Het pad voert eerst naar de voet van de waterval en gaat daarna langs de waterval omhoog.

l'Éventaill'Éventail l'Éventail
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com


Aan de bovenkant van de waterval is een uitzichtplatform vanwaar je enerzijds een blik naar beneden kunt werpen en anderzijds ook van het uitzicht in de verte kunt genieten.Tussen de watervallen is het een vrij rustig stroompje met af en toe mooie uitzichten.

Wandeling Cascades du Hérisson Wandeling Cascades du Hérisson
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.comGrand Saut

De volgende grote waterval is de Grand Saut. Met een hoogte van 60 meter is dit de op één na hoogste van de serie watervallen. Het pad loopt hier relatief ver van de waterval en door het struikgewas heb je eigenlijk nergens echt goed zicht op de waterval.

Grand Saut

Na de Grand Saut volgt een stuk met een paar kleinere watervallen zoals de Gour Bleu en Château Garnier.

Gour Bleu Gour Bleu
Wandeling Cascades du Hérisson Wandeling Cascades du Hérisson
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Saut de la Forge

Bij deze waterval heb je het meest inspannende deel van de klim gehad. Je kunt hier uitrusten op een terras waar ijskoude drankjes worden geserveerd. Wij zijn echter stug doorgelopen omdat we dachten dat er aan het eind ook nog iets zat. Maar dat bleek een misverstand.

Saut de la Forge Saut de la Forge
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Bij de Saut de la forge heb je aan de bovenkant ook een uitzichtplatform.Het laatste stuk van het pad is redelijk vlak. We kwamen hier een grote groep kinderen tegen die flink wat herrie maakten. De kans om vervolgens nog wilde dieren tegen te komen leek dan ook erg klein. Toch schoot er vanuit het struikgewas een hert voor ons over het pad.


Saut Girard

Uiteindelijk kom je bij de laatste waterval, de Saut Girard. Als je ervoor staat is dit niet de indrukwekkendste van het stel. Het leuke is echter dat je door over wat stenen te klauteren achter de waterval kunt komen.

Saut GirardSaut Girard Saut Girard
Foto's van Gé Nielissen op Panoramio.com

Het blijft leuk om een waterval van de achterkant te bekijken. In 2009 hebben we in IJsland ervaren dat dit meestal niet gaat zonder zelf ook behoorlijk nat te worden. Hier viel dat mee.

Saut Girard Saut Girard
Foto van Gé Nielissen op Panoramio.com

Aan de achterkant van de waterval sijpelt het water uit de rotsen. Daardoor is het nogal glad op die plek.

Achterkant Saut Girard

Grote parelmoervlinder

Op het pad bij de Saut Girard zat deze grote parelmoervlinder.

Grote parelmoervlinder